Höghöjdsbränsle

I fråga om vilket bränsle man ska använda till köket på höghöjdsexpeditioner, så får man lite olika besked. En del hävdar att bensin är bäst då gas har för låg effektivitet bl.a. för dess temperatur- och tryckkänslighet. Dock har jag efter att ha läst både Göran Kropps och Fredrik Strängs redogörelser för sina bestigningar förstått att de använt sig av gas till sina kök. Av denna anledning ställde jag en fråga kring detta på Strängs hemsida och fick till svar att han använder sig av en propan- och butanmix i relationen 30/70. Han rekommenderar att man skakar och förvärmer gasen, då gaserna vill skiljas åt när det är kallt. Gas använder han när han befinner sig på 6000+.

Jag får tacka Fredrik för svaret och önskar honom lycka till med bestigningen av K2.

Till topps! /Joel

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0