Kaloriexcersis

Jag har nu fixat all mat som jag ska ha med mig till Pamir. Jag har packat 35 måltider + 15 frukostar. Inklusive energigel och dextrosol landade vikten på 6,5kg, och då har jag planerat att köpa t.ex. snickers, jordnötter, godis, kex, havregryn m.m. i Bishkek. Eftersom jag är lite av en revisorstyp, så har jag roat mig med att räkna ut vikt- och energirelationen på mina måltider. Uppgifterna presenteras efter modellen : Typ - Antal - Snittvikt - Energimängd - Energi per gram

1. Frystorkat (REAL), 6st, 163,5g, 659kcal, 4kcal/g
2. Frystorkat (Blåband), 7st, 132g, 520kcal, 3,9kcal/g
3. Korv+mos, 7st, 140g, 589kcal, 4,2kcal/g
4. Nudlar+tortillabröd, 6st, 133g, 510kcal, 3,8kcal/g
5. Varmakoppensoppa+tortillabröd, 9st, 114g, 385g, 3,4kcal/g

Lite intressant att notera hur korv+mos är mer vikt- och energieffektivt än t.ex. frystorkat. Om ni undrar vad det är för korv, så är det dels Ridderheims ölkorvar, dels Gøls salamikorv. Mina frukostar består av välling alternativt blåbärs-eller nyponsoppa (snitt 220kcal). På en dag får jag i mig ca. 1270kcal via frukost, lunch och middag. Sedan tillkommer ett antal kalorier via godis, nötter, kex och chokladbitar. Dock har jag räknat ut att jag behöver få i mig ca. 4000kcal för att upprätthålla balansen. Siffran har jag fått via mitt BMR (Basal Metabolic Rate) på 1687kcal, dvs. den mängd energi jag gör av med i absolut vila. BMR är bra då det tar hänsyn till kön, ålder, vikt och längd. När det sedan gäller det övriga antalet kalorier, så har jag gått igenom mina tidigare bestigningar och sett att man går i snitt fyra-fem timmar per dag. Ansträngningsnivån skulle jag värdera till 7-8 på MET-skalan (Metabolic Equivalent of Task).

Genom att fylla i dessa uppgifter (länk till sida som väger in BMR och MET), så fick jag fram att jag en normal dag gör av med ca. 4000kcal på berget. Nu kan jag inte få i mig så mycket kalorier per dag, utan jag får bereda mig på en viss viktförlust. Jag gissar att jag går minst 1500kcal minus per dag, och då 0,45kg kroppsfett är 3500kcal, så kommer jag att tappa ett halvt kilo var tredje dag. Det kan nog stämma ganska bra, då jag tappade ca. 5kg på två veckor på Aconcagua.

Till topps! /Joel

Intensitet

Igår körde jag mitt sista tröskelpass i löpning för denna gång. Det blev milen trots 24-gradig värme, lätt förkylning och dålig vätskebalans. Tiden blev kanske inte den bästa, men det var ändå bra "pannbensträning" (tjockt pannben = envist stångande). Om det blir någon mer träning innan avresan, så blir det definitivt ett lågintensivt pass. Just detta med intensitet på träningspassen är en intressant sak. När jag tränar som mest kommer jag upp i 10-12 timmar/veckan. Jämför jag det med elitidrottare, så motsvarar det deras "lugna" veckor. I Outside Träning (2011) får vi t.ex. ta del av Sofia Paldanius (kanotist) och Clas Björlings (triathlet) träning. Hårda veckor tränar de 20 respektive 30 timmar (men då har de inga vanliga jobb som de måste sköta). Jag vet också att Renata Chlumska tränade ca. 20 timmar/veckan inför sin Everestbestigning. 

Jag vet åtminstone att om jag skulle dubblera min träningsmängd skulle min kropp bli helt nedbruten och sönderstressad. Ganska ofta känns det som om jag närmar mig gränsen för överträning. Det finns två möjliga slutsatser jag kan dra om man jämför med elitidrottarna: antingen är jag klen, eller så pratar vi om olika intensitet i träningen. Jag vill gärna tro på det senare. Analyserar jag min träning, så inser jag att jag oftast ligger på en ganska hög intensitetsnivå. När jag springer är det nästan alltid tröskelpass. I gymet kör jag på ganska tunga vikter samtidigt som jag rullar runt på några stationer, oftas har jag ingen energi kvar i musklerna efter en timme. Att "ta det lugnt" och vara måttlig på innebandyplanen är mig främmande.

Tittar man lite på Paldanius och Björlings program, så är det kanske antalet distanspass som skiljer. Jag som heltidsarbetande har inte tiden att köra många, långa lågintensiva pass. En annan viktig del är nog variationen, dvs. att mixa styrka, kondition och teknik. Jag antar att förklaringen till hur de klarar av så mycket träning står att finna i just distanspassen och variationen.

Till topps! /Joel

Värsta piller-rushen!

Idag har jag varit på apoteket och köpt alla mediciner som jag behöver, vilka är:

Ipren - smärtstillande och antiinflammatoriskt
Noskapin - mot hosta
Imodium - mot diarré
Loratadin - mot pollenallergi
Voltaren - antiinflammatoriskt
Aspirin - blodförtunnande vilket jag tar efter bergen mot blodproppar
Oculentum simplex - ögonsalva t.ex. vid snöblindhet/ögoninfektion

Jag har pysslat med att tejpa baksidorna på pillerkartorna, eftersom de tunna aluminiumskydden lätt går sönder. Dessutom noterar jag dosering och bäst före-datum på kartorna.

Fatta ni vilken wow-faktor det är med bergsbestigning! Adrenalinet sprutar i takt med varje noterat bäst före-datum. Nåja, det är ett tufft jobb, men någon måste göra det ;)

Utöver mediciner har jag växlat till mig 1600€ (15275kr). Vår arrangör som står för transporterna (egen minibuss och helikopter) ska ha 1170 utöver de 168€ vi betalat i förskott.

Till topps! /Joel

Träning v25

Som jag skriver i mitt föregående inlägg, så kommer jag att minska på träningen under veckan som kommer. På grund av olika faktorer har jag tränat lite mer styrka den här gången. Det har också resulterat i att vågen stadigt visar över 74kg. Nåja, det kanske inte bara är muskler, utan en del fett, men båda är bra att ha extra av nu när jag ska på en expedition som varar under fem veckor.

Styrketräning i onsdags (60 min)
Löpning i måndags och fredags (7 och 12 km)
Vandring med packning i tisdags, hopptornsbacken x 10 (20kg)
Crossfit inklusive stretch (60 min)
Totalt 335 min

Till topps! /Joel

Vila sig i form

Jepp, det är det som gäller framöver. Jag har tagit det lite lugnare under midsommarhelgen bl.a. för att jag har varit uppe i Boden och hälsat på släkten. Det passar dock ganska bra i mitt upplägg, då jag trappar ned denna vecka för att helt ägna mig åt vila fyra-fem dagar innan avresa. Glädjande nog kan jag konstatera att min axel känns riktigt bra. Jag skulle säga 97%-ig. Höften är också riktigt bra. Även om jag inte har kunnat träna så mycket och så tungt som jag skulle ha önskat, så är jag nöjd.

Till topps! /Joel

Dopning

Inom höghöjdsklättring pratas det ofta hur "ren" en stil är. Ju fler hjälpmedel man tar till, desto större blir avståndet till en ren bestigning. Ett hjälpmedel som ofta diskuteras är syrgas. Vissa hävdar att det ska betraktas som dopning, då det är ett prestationshöjande hjälpmedel. Själv är jag inte beredd att gå så långt som att kalla det för dopning, men de som bestiger berg utan syrgas har definitivt gjort en mycket större prestation.

När jag var på Denali hade vi ungefär samma upplägg som en kommersiell grupp. I den gruppen fanns en del personer som var äldre 55+, inte särskilt vältränade och med mindre erfarenhet än vi. Dock förundrades jag över hur de kunde hålla så högt tempo, både när det gällde stegfrekvens och generellt avancemang. Det var faktiskt först senare som jag förstod att de hade ätit diamox på vägen upp. 

I min värld är det en form av dopning att äta diamox. Nu påpekar vän av ordning att jag brukar ha med mig diamox när jag klättrar. Det stämmer, men skillnaden består i att jag ser det som ett läkemedel. Jag kan ta det om jag misstänker höghöjdssjuka eller ödem. Alltså, det finns en skillnad i om man har med sig diamox i medicinskt eller prestationshöjande syfte. Var går då gränsen? Det är ganska enkelt. Om du tar diamox och går nedåt, är det i ett medicinskt syfte. Går du uppåt efter att ha tagit diamox är det att räkna som prestationshöjande, och därigenom dopning. Jag kan också berätta att jag aldrig har ätit diamox, och förhoppningsvis ska jag kunna undvika det även fortsättningsvis.

Till topps! /Joel


Träning v24

Jag körde faktiskt ett egetkomponerat crossfitpass igår. Jag körde inte på tidbegränsning eller tidtagning, dock försökte jag köra på i ett bra tempo. Passet delades in i fyra set om 30 situps, 30 armhävningar, 30 ryggups, 20 pullups och 30 burpees (från liggastående ska man göra ett upphopp). Jag tillät viss vila mellan seten. Det var ett bra pass där jag tränade både styrka och puls. Jag antar att riktiga crossfitutövare skulle ha vissa invändningar, men det funkade för mig igår iaf. Jag kan också berätta att mina pullups är dead hang (raka armbågar innan man drar upp sig igen.), dvs. ingen kipping.

Cykel till jobbet (må-fr)
Innebandy i måndags (60 min)
Styrketräning i tisdags och fredags (60 min)
Löpning i onsdags och torsdags (12 och 7 km)
Crossfit inklusive stretch (60 min)
Totalt 485 min

Till topps! /Joel

Matbestyr

Det börjar bli dags för mig att ta tag i detta med maten. Vi har planerat att vi behöver ca. 35 måltider. Som vanligt finns det en rad hänsyn som man måste ta:

1. Vikten. Dels med tanke på att man ska bära allt, dels för flyget
2. Energi och näring. Maten måste givetvis kompensera för förlorad energi. Dock är det praktiskt taget omöjligt att täcka den kalorimängd man förlorar per dag
3. Smidigheten. Det ska bara vara att värma vatten. Det är ingen höjdare att behöva diska på 7000m i en massa minusgrader, och varje droppe vatten är värd sin vikt i guld.
4. Smaken. Eftersom man brukar tappa aptiten på hög höjd, är det extra viktigt att maten är aptitlig.
5. Volym. Som sagt, maten ska bäras och då måste den få plats i ryggsäcken.
6. Kostnader. Skulle det finnas mat som uppfyller samtliga punkter ovan, så skulle jag gladeligen betala 250kr per portion, så egentligen är kostnaderna det minsta problemet.

Vilken mat tänker jag ta med mig? Frystorkat är ju givet med tanke på punkterna 1-3. Dock tenderar man att bli tämligen less på den efter ett tag. Dessutom kostar den en hel del. Billigare, men i övrigt likvärdiga alternativ, är t.ex. pulverpotatismos + ölkorv/salami eller couscous + varma koppen.

I takt med höjden upplever jag att det blir svårare och svårare att äta fast föda. Den tenderar att kännas stabbig och svårsvald. I dessa fall är soppor räddningen. Har man möjlighet kan man stärka upp med lite tortillabröd. Nudelsoppa är väl den enda mat som jag kan tänka mig som kräver lite tillredning, men där går också gränsen. Man äter direkt ur kastrullen, och eftersom det är soppa är det enkelt att rengöra med lite snö efteråt.

Jag tar faktiskt med mig lite extratillskott i form av omega3 och vitamin-/mineraltabletter. Jag har ännu inte bestämt mig om jag ska ta proteinpulver med mig som jag ska blanda in i min morgonvälling. Protein är ett viktigt komplement, då det just är muskelmassa man förlorar på hög höjd.

Till topps! /Joel


Klokt val?

Den här veckan har träningen gått ganska bra. Jag har än så länge hunnit med ett pass innebandy, två löpturer och två styrkepass. En vän av ordning kan dock sakna ett pass med packning. Faktum är att jag har avstått för att jag vill vila höften. Detta har också gjort att jag haft lite ångest för att jag inte kunnat träna som jag brukar göra.

Jag funderade faktiskt på att köra ett backpass med packning nu under helgen, men jag ska nog ändå avstå. Det bär mig emot, men jag tänkte som så: vad är bäst? Att jag åker till Pamir och inte är fullt så tränad som jag vill vara, eller att jag tränar som jag brukar med resultatet att jag inte kan genomföra bestigningarna. Sett ur det perspektivet, så var valet enkelt. Nu ska ni inte tro att jag är otränad. Det handlar inte om det, utan bara det att jag inte har kunnat träna i den utsträckning som jag önskat.

Till topps! /Joel


Gemensam utrustning

Igår hade vi ett Skype-möte, och nu börjar detaljerna att falla på plats. En sak som har ställt till det för oss är begränsningen i vikten, men det ser ut som om vi kommer att klara det. Var och en av oss får ta ca. 24kg personlig utrustning (inklusive mat). För att klara det kanske man måste flyga i storskorna. Nåja, det ger oss ca. 20kg i gemensam utrustning, och så här ser den listan ut:

  • 2 x Kök
  • 2 x Kastrull
  • Jetboil
  • 2 x Tält Mountain Hardwear EV2
  • Tält Black Diamond Firstlight
  • Dubbelrep Gilmonte Gill
  • 2 x Spade
  • 3 x Snow Picket
  • 2st Wild Countrys Friends stl. 1&2
  • 10 st isskruvar 
  • Kilset
  • 4 st expresslingor
  • Lavinsond 
  • GPS
 Utrustningen är för fem personer. Att vi kör på fler små enheter (tält/kök) gör att vi blir mer flexibla.

Till topps! /Joel

Träning v23

Efter onsdagens promenad till jobbet med packning fick jag rejäla känningar i ena höften. Av den anledningen avstod jag från ett backpass, utan körde löpning istället. Jag kör faktiskt en voltarenkur, vila och en massa stretching för att höften ska bli helt bra innan jag åker.

Cykel till jobbet (ti-on)
Styrketräning i onsdags (60 min)
Vandring med packning till jobbet i onsdags (40 kg)
Löpning i fredags och lördags
Totalt 290 min

Till topps! /Joel


Jag en romantiker

Och för att undvika missförstånd, så syftar jag på romantiker i ett konst- och litteratursammanhang. Romantiken var en idé- och kulturströmning under 1800-talets första hälft. I huvudsak var riktningen en reaktion på upplysningens mekaniska och rationella världsbild. Nu blev känslan det viktigaste, vilket tog sig uttryck i att man gärna sökte erfarenheter och upplevelser som gav stor sinnesrörelse. Det skulle vara storslaget, mäktigt och lidelsefullt.

Som ung tyckte jag bara att romantiken handlade om en massa känslosvammel, men med åren har jag faktiskt börjat omvärdera denna epok. Under stora delar av mitt liv har jag följt upplysningens påbud och handlat förnuftigt. Jag var en välartad elev i skolan, läste sedan vidare på universitet för att kunna ta ett jobb för att betala av mina studielån. Men ändå kan jag inte säga att tillvaron är komplett. Den grå vardagen är resultatet av ett plikskyldigt och rationellt leverne. Det är här romantiken kommer in. Emellanåt är det viktigt att känna att man lever.

Faktum är att hela friluftsrörelsen har sin grund i romantiken. Bara en sådan sak som att vi ofta säger att vi gärna går ut i naturen för att ladda batterierna, bygger på en romantisk föreställning om att naturen är besjälad. Och just detta gör att det finns kraft och energi som man kan tappa från den. Dessutom var det hälsosamt och stärkande att röra sig i det fria. Häri ligger grunden till den moderna alpinismen. Jag har roat mig med att notera när de olika topparna i Alperna över 4000m blev bestigna, så ser fördelningen ut som följer:

1800-tal 0 st
1810-tal 3 st
1820-tal 1 st
1830-tal 0 st
1840-tal 2 st
1850-tal 13 st
1860-tal 16 st
1870-tal 5 st
1880-tal 3 st
1890-tal 1 st

Dels kan man konstatera att alla berg förutom Mont Blanc (bestegs 1786) blev bestigna under 1800-talet, dels sker majoriteten av bestigningar på 50- och 60-talen, dvs. när romantiken nått sin kulmen.

Jag kan alltså konstatera att dagens alpinism bara är ett led i den romantiska utvecklingen. Det hela rör sig om ett hopkok av naturdyrkan, exotism, eskapism och starka känslor. Kopplingen blir ju uppenbar om man tittar på bilden Vandraren över dimhavet (1818) Caspar David Friedrich.

Till topps!


Förstånd

Jepp, det är något som kommer med åren. Förståndet, det vill säga. Ett bra exempel på det är att jag igår valde att avstå från att köra det planerade löppasset, vilket säkerligen hade förvärrat den känning i ljumsken och höften som jag haft de senaste dagarna. Hade det varit för 10-15 år sedan, hade jag fnyst åt min ömklighet, bitit ihop och gett mig ut i spåret. Idag har jag av erfarenhet lärt mig att vila är mer efffektivt i längden.

Sedan är det väl så att krämporna blir fler och fler med åldern. Många skador kan man nog förebygga genom rätt styrketräning, uppvärmning och stretching. Dock måste jag tillstå att jag fuskar med stretchingen. Och ja, jag vet hur viktigt det är, men jag har ännu inte nått den mognad att jag verkligen genomför den i tillräcklig grad. Faktum är att jag misstänker att mitt ljumskproblem aldrig hade uppstått ifall jag stretchat tillräckligt. Men sent skola syndaren vakna.

Till topps! /Joel



Träning v22

Det blev en vilovecka med tanke på att jag var bortrest. Nu kanske det var det bästa med tanke på att jag en ljumske har börjat krångla. Dessutom verkar detta problem vara kopplat till höften, så jag har känningar där också. Speciellt känner jag av det när jag går i trappor. Detta gör att jag misstänker att det är en överbelastningsskada från backträningen. Vi får se hur nästa veckas träning kommer att bli. Kanske måste jag fortsätta vila mig.

Cykel till jobbet (må-ti)
Innebandy i måndags (60 min)
Styrketräning i tisdags (60 min)
Vandring med packning till jobbet i onsdags (38 kg)
Totalt 280 min

Till topps! /Joel


Fem veckor

Så lite är det kvar innan vi åker till Pamir. Tiden går fort nu. I dagsläget är det fortfarande mycket att fixa. Ett 30-tal måltider ska ordnas, stegjärnen lagas, utrustningslistan ses över osv. Ikväll ska gänget samtala över Skype, eftersom det varit svårt att hitta en tid för alla att träffas. Förhoppningsvis ska vi kunna komma fram till vilken gemensam utrustning vi ska ha. Problemet är att vårt flygbolag AirBaltic endast tillåter bagage för 20+8kg. Det blir nog att strippa utrustningen ganska rejält. Jag misstänker att det blir till att flyga med storskorna på sig ;)

Till topps! /Joel


RSS 2.0