Hjälm och sele

 
En fördel med att ligga till sängs i feber är att man drömmer sig stark på någon fjärran topp. Har man dessutom internet på armlängs avstånd, så borgar den kombinationen för en del utrustningsinköp.
 
Jag har haft ögonen på Petzls lättviktshjälm ett tag, men först idag slog jag till när jag kom över den billigt. En helt oanvänd hjälm men inte butiksköpt.
 
Hjälmen är ju ingen skönhet, precis, men den väger endast 165 gram i storlek 2, vilket jag köpte. Jämför det med min nuvarande "lättviktshjälm" på 241 gram. Hjälmen jag hade dessförinnan vägde 367 gram. 
 
Utöver hjälm så beställde jag en sele, Rock Empire Superlight, som i den mindre storleken väger 146 gram, oklart dock vad den större väger, men knappast mer än 200 gram. Jag får väga den när jag får den. Hursomhelst är det avsevärt mycket lättare än min nuvarande "lättviktssele" på 378 gram.
 
Två inköp och jag har minskat vikten på min utrustning med 250-300 gram. Omräknat i godis så innebär det en stor extra chokladkaka som jag kan ta med mig på berget.
 
Till topps! /Joel

Ny kategori

Okej, vi låtsas som ingenting gällande min långa tystnad i bloggen, utan gläds endast åt att jag nu har introducerat en ny kategori och gör ett nytt inlägg. Kategorin är benämnd "Forskning och vetenskap". Det säger sig självt vilka inlägg som samlas där. Jag har gått igenom en del äldre inlägg och kategoriserat om dem. 
 
Och för oss som räknar på varje gram så är denna kategori otroligt värdefull, för så som mina gamla lärare sa: kunskap är inte tungt att bära. Redan de gamla vikingarna kände till detta, ur Den Höges sång: Bättre börda man bär ej på vägen än mycket mannavett.
 
Detta inlägg kommer dock att handla om de senaste rönen kring hur kroppen anpassar sig till hög höjd. Sammanfattat innebär det att ett protein som finns på de röda blodkropparna försvinner i syrefattig miljö. När detta protein försvinner så tar inte de röda blodkropparna upp ett ämne som heter adenosin. Det är adenosinet som bl.a. får blodkärlen att utvidga sig. Denna effekt håller i sig i upp till fyra månader, vilket är cykeln för kroppen att byta ut alla röda blodkroppar. Du kan klicka på länken till Vetenskapsradions inslag.
 
Tidigare "kunskap" bland höghöjdsklättrare har varit att acklimatisering håller i sig i ca. två veckor, men enligt dessa rön så är det betydligt längre än så.
 
Till topps! /Joel

RSS 2.0