Det som ej går att köpas för pengar

Om en vecka kommer jag att få besök av Pete och Liz, med vilka jag besteg Carstensz pyramid för ett år sedan. Det var en speciell upplevelse, en upplevelse som vi delar. Eftersom de önskar komma till Sverige för att få se norrsken i Kiruna, så har jag försökt att hjälpa till med lite praktiska saker. Sedan kommer de hit till Falun och då har jag lite smått och gott planerat.
 
Till saken hör att jag vill erbjuda dem upplevelser som man inte kan köpa för pengar, dvs. inga traditionella turistgrejer. Därför planerar vi en vildmarkstur på skidor och övernattning i snöka. Jag kom att börja tänka på många av de saker jag har upplevt och varit med om, saker som inte går att beställa via ett reseföretag. 
 
Och jag inser att jag faktiskt har samlat på mig en del sådant under alla åren som bergsklättrare. Till exempel att jag har bjudits in till middag i en herdefamiljs jurta i Kirgizistan. Få provskjuta gränssoldaternas AK-47:or. Att bli hembjuden på grillfest hemma hos chilienska ungdomar. Att tvingas muta sig in i gränsområden, och hur kamrater tvingats muta sig fria pga. utgångna visum. 
 
Att fira tolvslaget på nyår i en snöstorm vid Ben Nevis fot i Skottland, eller i Marrakech, Marocko, eller i Mendoza, Argentina, eller i en gruva på Nya Guinea. Att fira julafton med en påse Gott&blandat på 5000 meters höjd på Aconcagua eller som ofrivillig gäst hos en stam i Nya Guineas djungel.
 
 
Att övertala en taxichaufför att få köra hans gamla Lada på kaukasiska vägar. Att bli utestängd från sitt läger då gränsen mellan två länder plötsligt stängs. Att sjunga med moni- och danifolk vid lägerelden. Att spontandansa traditionell kaukasisk dans med en ung dam.
 
Att sitta internerad i en container i en gruva på 4000 meters höjd. Att äta en traditionell 4th of July-kalkon hemma hos en familj i Fairbanks, Alaska. Att få en rosmarinkvist för att minnas på Anzac day i Canberra. Att få göra förstabestigningar i både Kirgizistan och Alaska/Yukon.
 
Alla upplevelser har inte varit rakt igenom trevliga, t.ex. att beskåda laviner skölja över replag. Att vakna mitt i natten av en jordbävning. Att fastna i snöstormar lite överallt i världen. Att bli lurad på en massa pengar i uttagsautomater i Tanzania. Att erbjudas köpa sexuella tjänster både i Tanzania och på Bali. Ändock, så har även dessa upplevelser berikat mig, gett mig nya erfarenheter.
 
De flesta av dessa upplevelser går inte att beställa. De kan inte köpas för pengar. Det är situationen som gör dem, men genom att våga ta steget ut i det okända, att vandra utanför de vanliga allfartsvägarna, så har mitt liv berikats. Och när jag tittar tillbaka på dem så inser jag hur oskattbara de är.
 
Till topps! /Joel
 

Träning v2

Härligt att innebandysäsongen är igång igen. Snart kan det bli lite isklättring också.
 
Innebandy (120 min)
Styrketräning (30 min)
Totalt 150 min 
 
Till topps! /Joel

Smaker på berg

Det är ju allmänt känt bland oss bergsklättrare att man lätt tappar aptiten på hög höjd, och att maten inte längre smakar en, utan tvärtom ibland är omöjlig att få i sig. Jag har tidigare enbart ackrediterat detta till något slags lättare höjdsjuka, vilket ska ha påverkat aptiten. Dock läste jag nyligen en artikel i Illustrerad Vetenskap (2015:15) om att våra smaklökar påverkas direkt av hög höjd.
 
Det är en kunskap som man inom flygbranschen har dokumenterat. Jag citerar: Det låga trycket i kabinen får våra smaklökar att förlora sin känslighet. På en flyghöjd på cirka elva kilometer är trycket och syreinehållet lika lågt som uppe på ett 2000-2400 meter högt berg. Trycket får smaken av salt och socker att falla med 20-30 procent, medan sura och bittra smaknyanser registreras som normalt i  munnen. Därför kryddas flygplansmaten extra mycket för att kompensera för förlusten av smaker. 
 
Redan på så låg höjd som 2000m tappar alltså smaklökar 20-30% av smak från salt och socker. Undrar vad som händer på 4000+? Att sura och bittra smaker registeras normal är en bra kunskap att ha med sig. Jag har alltid haft kryddor med mig för att underlätta ätandet, men inser att vikten av det är större än vad jag tänkt mig. Jag ska nog ha med mig mer och fler kryddor framöver. Sedan ska jag också fundera på om jag kan utveckla syrliga smaker mer. 
 
Kanske kan den aptitlöshet jag ibland upplever på berg motverkas av att jag smaksätter maten utifrån det vi lärt oss via forskningen. Tack vetenskapen!
 
Till topps! /Joel

Tältnätter 2015

Efter bottenåret 2014 med endast nio tältnätter, så bestämde jag mig för att 2015 skulle bli ett bättre år. Det blev bättre med en totalsiffra på 17 tältnätter. Det är förvisso bättre än 2014, men inte något särskilt bra år.
 
Så här har det sett ut tidigare:
 
2014 - 9 nätter
2013 - 29 nätter
2012 - 23 nätter
2011 - 39 nätter
2010 - 33 nätter
2009 - 36 nätter
2008 - 38 nätter
2007 - 24 nätter
 
Mitt nyårslöfte för detta år är att komma upp i över 20 tältnätter, helst över 25 för detta år. Dock har jag ingen större expedition inplanerad för året, så det gäller att komma ut lite då och då om det ska bli över 20 nätter.
 
Till topps! /Joel

Träning v53-1

Lite klättring inomhus och en skridskotur på isen samt innebandy.
 
Till topps! /Joel

RSS 2.0