Smaker på berg

Det är ju allmänt känt bland oss bergsklättrare att man lätt tappar aptiten på hög höjd, och att maten inte längre smakar en, utan tvärtom ibland är omöjlig att få i sig. Jag har tidigare enbart ackrediterat detta till något slags lättare höjdsjuka, vilket ska ha påverkat aptiten. Dock läste jag nyligen en artikel i Illustrerad Vetenskap (2015:15) om att våra smaklökar påverkas direkt av hög höjd.
 
Det är en kunskap som man inom flygbranschen har dokumenterat. Jag citerar: Det låga trycket i kabinen får våra smaklökar att förlora sin känslighet. På en flyghöjd på cirka elva kilometer är trycket och syreinehållet lika lågt som uppe på ett 2000-2400 meter högt berg. Trycket får smaken av salt och socker att falla med 20-30 procent, medan sura och bittra smaknyanser registreras som normalt i  munnen. Därför kryddas flygplansmaten extra mycket för att kompensera för förlusten av smaker. 
 
Redan på så låg höjd som 2000m tappar alltså smaklökar 20-30% av smak från salt och socker. Undrar vad som händer på 4000+? Att sura och bittra smaker registeras normal är en bra kunskap att ha med sig. Jag har alltid haft kryddor med mig för att underlätta ätandet, men inser att vikten av det är större än vad jag tänkt mig. Jag ska nog ha med mig mer och fler kryddor framöver. Sedan ska jag också fundera på om jag kan utveckla syrliga smaker mer. 
 
Kanske kan den aptitlöshet jag ibland upplever på berg motverkas av att jag smaksätter maten utifrån det vi lärt oss via forskningen. Tack vetenskapen!
 
Till topps! /Joel

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0