Upp i Ottan!


Nu ska jag inte stiga upp tidigare än vanligt, men däremot ska jag och Anders åka till Otta i Norge. Lena kommer att ansluta från Oslo. Det är isklättring som står på programmet och vi tänkte pröva ett annat ställe än Rjukan. Otta ligger 11 mil norr om Lillehammer. Jag har precis spanat in föraren och har sett ut ett par-tre fina multipitch-leder. De är graderade runt WI4. Det ska bli intressant att se hur det funkar att klättra med två andremän. Det är dubbelrep som gäller.
 
Rapport kommer efter helgen.
 
Till topps! /Joel

Kommentarer
Postat av: Christian

Isklättring SER så otroligt vackert ut, just att det bara är en själv och isen. Jag har aldrig provat på det själv (klättrar bara inomhus) men är det inte risk för att isen släpper när man hackar? Alltså, hur kan man veta om isen är gedigen, liksom? Du ser inte ut att vara toppsäkrad...

2014-02-23 @ 12:30:28
URL: http://www.xn--upplevelsegvor-vib.se
Postat av: Joel

Isklättring är en sport- och naturupplevelse. Man märker om isen håller, så är man försiktig finns det ingen större risk att den släpper. Sedan är det inte jag på bilden. Det han gör är att han leder isen på egna säkringar.

2014-02-24 @ 07:39:38
Postat av: Anders

Christian, isklättring är kul, dyrt och lite skrämmande. Det är lite mer nerver än på klippa. Man ska helst inte ramla som första man med vassa saker, men jag pumpade ur totalt. Isen håller oftast mer än man tror, men kan vara skör som socker. Det är många faktorer att hålla reda på, beslut att fatta. Och det måste vara rätt beslut. Utan att gå Joels rapport i förväg för mycket, så stod vi på en ishylla och skulle fira oss ner. Skymningen föll snabbt. Det fanns tre val:
1. Göra en firningspunkt i isen (Abalakov)
2. Ta oss ut till vänster där det var många träd på väg ner men mycket ris
3. Ta oss till vänster med färre träd men mer osäkert hur det såg ut längre ner att fira ifrån.

Nr 1 gick bort då isen kändes för osäker, nr 2 för att all ris skulle innebära rejält reptrassel i mörker. Blev nr 3 och en abalakov längre ner. Isklättring sker oftast bortom organiserade ställen. Inga fasta ankare eller tydligt markerade firningspunkter. Mera att själva lösa problemen med det som finns och den utrustning man har. Och däri ligger också en del av tjusningen.

2014-02-24 @ 12:21:53

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0