Räddningssignaler

Trots att man vidar alla möjliga försiktighetsåtgärder, så kan ändå olyckan vara framme. Speciellt i bergsmiljö finns det en del faror som man kanske inte alltid kan förutse. Utöver objektiva faror och dåligt väder, så kan rena olyckor som resulterar i personskador inträffa. Alltså är det bra att känna till vissa räddningssignaler, speciellt för att kommunicera med sök- och räddningsflyg. Jag tar bara upp de viktigaste här, men det finns fler.

Om du behöver hjälp, så ska du lägga ut föremål i formen av ett "V" på marken. Ju tydligare och större, desto bättre. Av denna anledning är det bra att ha kläder, eller andra föremål (ryggsäcksöverdrag osv.) i grälla färger, då de lättare blir upptäckta från luften. Har man inte färgstarka saker, kan man tänka på stark kontrast, t.ex. mörka föremål som grenar, stenar mot ett ljust underlag. Ett annat bra tecken att känna till är "X", som signalerar att du behöver medicinsk hjälp.

Man kan även använda kroppen som ett sätt att signalera, vilket följande bild illustrerar.

Det brukar ju falla sig naturligt att man viftar med båda armarna över huvudet, när man vill påkalla någons uppmärksamhet. Just att stå med armarna upp- och utsträckta, som ett "Y", signalerar att man vill bli hämtad. Om allt däremot är bra, och ingen assistans är nödvändig, kan man meddela detta genom att hålla en arm rakt uppsträckt. Behöver man medicinsk hjälp, ska man ligga raklång på marken med armarna sträckta över huvudet. Detta är faktiskt ganska genomtänkt, just med tanke på att ett skadad person kan ha problem med att stå upp.

Utöver röksignaler, så är det bra att ha någon form av spegel, eller annat blankt föremål som man kan göra ljussignaler med för att påkalla uppmärksamhet. Om ett plan upptäcker dina nödsignaler, så signalerar piloten att hen har sett dig genom att "tippa" med vingarna, dvs. vicka fram och tillbaka med planet.

Nåväl, förhoppningsvis ska man inte behöva använda sig av dessa signaler, men det är aldrig fel att vara förberedd.

Till topps! /Joel


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0